Пропътувай мечтите си!

Travel & Tourism

Коледа по света – традиции, вкусове и аромати – 3-та част

Част I, Част II

В третата част от поредицата ще се разходим до по- близки и по- далечни места, за да се включим в коледните приготовления.  Първо ще надникнем  у съседите, а после ще обиколим и няколко по- далечни дестинации. Готови ли сте за коледни изненади?

 

Коледна украса по гръцки

Коледна украса по гръцки

В Гърция: (Eftihismena Christougenna)За гърците Коледа е по- малко почитан празник от Великден. Свети Василий Блажени е този, който носи подаръци на децата на 1 януари, тъй като няма Дядо Коледа. На 25 декември след като се върне от църквата, цялото семейство яде мед, сушени плодове и “Christopsomo” (“хляб на Христос”), вид козунак с орехи, който домакинята приготвя от предния ден и украсява с кръст, като символ на раждането на Младенеца.

Гръцкият коледен хляб

Гръцкият коледен хляб

По традиция всеки дом в Гърция се украсява с макет на дървен кораб, декориран със светещи гирлянди и малки свещички. Корабът е традиционен символ на Коледа в Гърция. Коледната елха се появява в Гърция през 1839 г., а в православната църква изработването на макети на ясли не се вписва в традициите.

 

В Португалия: (Feliz Natal)Украсяването на коледна елха не е много позната традиция в Португалия. Има коледно дърво, което всяко кметство предоставя на младите хора в селото или града. Те го отсичат и го докарват с волска кола пред стълбите на църкавата където дървото се благославия и се запалва, така че да гори през цялата нощ на 24 декември. В домовете се пали бъдник в камината. В Португалия национален празник е Бъдни вечер и всички отиват на традиционната коледна меса в полунощ. При 12 те удара на часовника,  вярващите се отправят към местната църква за Missa do Galo („меса на петела“). Според вярванияата се смята, че петел оповестява раждането на Младенеца на 25 декември рано сутринта.

Традиционното ястие на Бъдни вечер е Bacalhau cozido – риба треска с картофи и зеле, приготвена със зехтин. Тя е последвана от 13 десерта. Масата остава  сервирана и през нощта, за да се нахранят и починалите. Подаръците за децата в Португалия се носят от малкия Исус, но Дядо Коледа започва да присъства все по-често.

Рибата е предпочитана в Португалия

Рибата е предпочитана в Португалия

В Мексико La Posada е връхната точка на Коледа. Хората ходят от врата на врата, показвайки снимки на Йосиф и Мария, като възстановка на пътуването на младата двойка, която търси мястото където да се роди детето им – Исус. La Posada е от 16 до 24 декември. Децата получават подаръците си на 6 януари (El dia del Reyes), в деня на тримата влъхви.

Rosca-de-reyes

Rosca-de-reyes

По време на празниците, пекарните предлагат le Rosca de Reyes – традиционен коледен хляб, гарнитан със захаросани плодове. Вътре в хляба е скрита малка пластмасова фигурка на Младенеца и този, който я открие в своето парче трябва да организира тържество за всички присъстващи на 2 февруари.

В Обединеното кралство (Merry Christmas). Поздравителните картички за Коледа са именно с англо-саксонски произход и се появяват през ХV век, но се разпространяват по-широко през XVІІІ век когато се развива печатарството и литографията. Всеки изпраща картички на познатите си и във всяка къща те се окачват над камината.

Картички с добри пожелания за Коледа

Картички с добри пожелания за Коледа

Семействата украсяват елха, а децата пишат писма на Дядо Коледа (Santa Claus). Вечерта преди Коледа децата вървят по улицата и пеят, a в замяна получават малки подаръци или бонбони. У дома всяко малко британче  поставя голям чорап до леглото си, за да може Дядо Коледа да остави в него подаръци и лакомства.

Традиционният коледен пудинг със сливи в Обединеното кралство

Традиционният коледен пудинг със сливи в Обединеното кралство

На 25 декември цялото семейство се събира за Коледен обяд. В  Англия няма трапеза без пуйка с кестени и известния пудинг със сливи (традиционен десерт, който може да бъде приготвен цяла година по-рано, но обикновено се прави 4-5 седмици преди Коледа). Всеки член на семейството или поне всяко дете трябва да разбърка сместа за пудинга и да си пожелае нещо. По традиция в него се крият предмети – пръстен (за брак), монета (за богатство), напръстник (за спестовност), котва (за сигурно пристанище), малки стрели (за късмет) и др.

Коледа по ирландски

Коледа по ирландски

В Ирландия (Merry Christmas) празниците започват 12 дни преди Коледа и този период се нарича “little Christmas”- „малката Коледа“. На перваза на прозореците на Коледа се поставя свещ. Преди да отидат на църква, ирландците оставят чаша с уиски за Дядо Коледа и моркови за северните елени. В деня на Коледа се отварят подаръците и семействата се събират на коледен обяд. На следващия ден, 26 декември, отново се празнува “Stephen’s days”- Стефанов ден и много ирландци отиват на конни състезания, където правят залагания. Други излизат и пеят по улиците.

Ирландси традиции

Ирландски традиции

В селата младите момчета -“wren boys”, покрити със слама, пеят и свирят от къща на къща, за което получават дребни монети. 6 януари пък се нарича „женска Коледа“, защото тогава жените отиват да се веселят в ирландските пъбове, а мъжете си остават у дома.

Leave a comment