Пропътувай мечтите си!

Travel & Tourism

Кумкуат – цитрусът, символ на остров Корфу

Кумкуат е дребен цитрусов плод на вечнозелено дръвче или храст, достигащо 3 метра височина, от семейство Rutaceae. Има приятен вкус, подобен на портокал, с лек кисело-горчив привкус. Може да се яде с кората, тъй като тя е по-тънка и сладка от другите цитрусови плодове.

Дървото кумкуат

Дървото кумкуат

Плодовете са с кръгла или овална форма, сладки, вкусни и ароматични, а размерът им е приблизително като на малка слива. Растенията са издръжливи, отглеждат се и като декоративни и като улични растения. Всяка година дават 35-50 плода. С търговска цел са създадени и се отглеждат кръстоски между кумкуат и цитрусови растения – лаймкуат (лайм и кумкуат), мандаринкуат (мандарина и кумкуат), сънкуат (лимон и кумкуат) и т.н.

Кумкуат с овална форма

Кумкуат с овална форма

Кумкуат с кръгла форма

Кумкуат с кръгла форма

Родината на тези не много големи вечнозелени храстовидни дървета с миниатюрни плодове е Китай, затова често ги наричат китайски мандарини. Японците ги наричат кин-кан, което в превод означава “златен портокал”. В Европа растението е пренесено от Робърт Форчън през 1846 г. И днес кумкуат се култивират и отглеждат в Китай и Индокитай, Япония, Флорида и Калифорния.

Кумкуат

Кумкуат

Всъщност на остров Корфу кумкуатът се появява чак след Първата световна война, въпреки че англичаните се опитват да го отглеждат за пръв път още през 1860 г. Благодарение на мекия климат, плодородна почва и много вода, северната част на гръцкия остров се оказала идеално място за това красиво и екзотично растение. Преди сто години ботаниците се опитали да засадят по крайбрежието на Средиземноморието миниатюрните китайски мандарини кумкуат, но начинанието им се оказало неуспешно, освен на остров Корфу. Кумкуатът цъфти през есента с красиви цветове, а плодовете узряват през февруари и март. Той има сладко-кисел сок и обикновено се отглежда трудно. На Корфу има над 6000 дървета.

Дървото кумкуат

Дървото кумкуат

В стария град на столицата Керкира е пълно с „кумкуатаджийници“, в които може да се купят разнообразни продукти на базата на кумкуат – сладко, желе, ликьор, ракия, бонбони, захаросани плодове и т.н. Тъй като плодът и продуктите от него звучат екзотично за много посетители, търговците предлагат първо дегустация. След нея няма клиент, който да не излезе с поне няколко различни продукта от този плод.

Захаросан кумкуат

Захаросан кумкуат

Бонбони от кумкуат

Бонбони от кумкуат

Любопитен факт е, че Корфу е единственото място в света, където произвеждат ликьор “Кумкуат”. През 70-те години на XX век местният винопроизводител Спирос Мавромати направил от този плод розов ликьор. Вкусът му надминал всички очаквания. Днес заводът на Мавромати произвежда почти милион бутилки с ликьор от този екзотичен плод, които туристите купуват и отнасят във всички точки на планетата.

Ликьорът от кумкуат

Ликьорът от кумкуат

Сладко от кумкуат

Сладко от кумкуат

Кумкуатът може да се отглежда и в домашни условия. В този случай растението достига от 60 см до 1 метър, в редки случаи и повече. Кумкуатът е светлолюбиво растение, затова трябва да му се осигури слънчево място, а през лятото е препоръчително да се изнася на открито. През зимата се прибира в прохладно светло помещение, с температура между 4 и 6 градуса.

Дървото кумкуат в домашни условия

Дървото кумкуат в домашни условия

Кумкуатите са предпочитани от привържениците на здравословното хранене, тъй като са богати на минерални соли и витамини, а преди всичко на витамин С. Както останалите цитрусови плодове, така и кумкуат има ниско съдържание на калории. Екзотичният плод е източник на полезни вещества. Той е богат на фибри, съдържа витамини Е и пектин. Подобрява храносмилането, освежава и зарежда организма с енергия. Кората е богата на етерични масла, антиоксиданти и фибри.

Кумкуатът има разнообразни кулинарни приложения – освен суров, може да се консумира сушен, захаросан, под формата на сладко, желе, ликьор, ракия и т.н. Има тонизиращо и освежаващо действие. Кумкуатът е предпочитан коктейлен плод и понякога замества маслинката в мартинито.

Сладко от кумкуат

Коктейлни плодове от кумкуат

От кумкуатите се правят вкусни мармалади, конфитюри, компоти, сокове и тинктури. Екзотичният плод се употребява като добавка към сладоледи или плодови салати. Използват се и за подобряване вкуса на блюдата от риба и птици. Може да послужи за украса на торти или за оригинална декорация на ястия. От този малък плод лесно се приготвя пикантен сос за печени меса. Сокът от кумкуат, смесен с гореща вода, облекчава болките в гърлото.

Кумкуат като бонбони

Кумкуат като бонбони

Както споменахме, това интересно растение намира широка употреба в кулинарията. Със своите леко горчиви и кисели плодчета кумкуатът лесно успява да спечели любителите на пикантните вкусове. Ако обаче не си падате по горчиво-киселата нотка, можете да притъпите вкуса на плода с мед, захар или други подправки.

Кумкуат

Кумкуат

Ето и една рецепта за здравословно смути от кумкуат: кумкуат – 8 бр., лед – 1 ч.ч., лимонов сок – 2 с.л., мед – 1 с.л., канела – по желание. Измийте добре кумкуатите и ги поставете в купата на блендера заедно с леда и лимоновия сок. Смелете всички съставки. Подсладете получената смес с мед и разбъркайте. Сервирайте смутито в стъклени чаши. По желание можете да поръсите с малко канела. Наздраве!

Смути от кумкуат

Смути от кумкуат

Leave a comment