Пропътувай мечтите си!

Travel & Tourism

МЕЛИНА МЕРКУРИ

Мелина Меркури е един от символите на новогръцката история.Тя  играе водеща роля в борбата срещу хунтата на черните полковници през седемдесетте години на 20 век. Като министър на културата  в правителството на Папандреу, допринася изключително много за възхода на гръцката култура. В същото време е една от емблематичните актриси не гръцкото кино и театър.

big_mm5

Родена е в Атина на 18.10.1920 година в семейство на политици. През 1944 година завършва Драматичната школа към Националния театър. Първия си успех в театъра постига с ролята на Бланш в пиесата на Тенеси Уилямс “Трамвай Желание”. По-късно заминава за Париж, където се запознава с Жан Кокто, Пол Сартър, Франсоаз Саган и попада под тяхното силно влияние.

.melina20merkuri

Мелина Меркури прави първата си вълнуваща роля в киното през 1955 година и това е  ролята на Стела в едноименния филм на Михалис Кокаянис. С този филм участва на фестивала в Кан, където се запознава с американския режисьор  Жул Дасен /бащата на Жо Дасен/. Срещата и за двамата се оказва съдбоносна както в професионален, така и в личен план. Жул Дасен се превръща в спътник в живота на голямата актриса, а тя се превъплъщава в  героините от много негови филми. Най-известната роля на Мелина Меркури си остава тази на  Иля във филма на Жул Дасен “Никога в неделя”. Актрисата е работила с известни режисьори като Виторио де Сика, Карл Форман, Роналд Нем. В същото време продължава театралната си кариера и бележи участие в повече от 60 пиеси в Атина.

melina-merkouri_1

 

Мелина Меркури съчетава магията на актьорското изкуство с реализма на политиката. Тя участва активно в борбата срещу диктатурата и военния режим в Гърция през 70-те години на 20 век. Диктаторите отнемат гръцкото й гражданство,конфискуват собствеността й и правят опит за убийството й в Генуа, но не успяват да попречат на разпалената й дейност срещу военната хунта. След възстановяване на демокрация, когато на власт идва социалистическата партия ПАСОК , Мелина Меркури е назначена за министър на културата. С инициативите, които разгръща, тя привлича вниманието на медиите от цял свят върху гръцката култура.

melina-870x418

Мелина Меркури прекарва голяма част от живота си в Париж, пее на френски и е звезда и на небосклона на франкофонската музика. Голямата актриса и певица напуска този свят на 6 март 1994 година, като оставя едно безценно наследство след себе си – своята борбеност и своите блянове.

 

Leave a comment