Пропътувай мечтите си!

Travel & Tourism

Музея на разбитите сърца в Загреб

Замисляли ли сте се какво става с всички онези предмети, символизиращи нашите чувства, след като любовта си отиде? Какво става с плюшеното мече, подарено за Свети Валентин, със сватбената рокля от вече провален брак, с любовните писма, които сме писали? Всичко това и още много интересни предмети можете да видите в единствения по рода си Музей на разбитите сърца в Загреб (Museum of Broken Relationships). Eдин необичаен музей на загубената любов.

Фасадата на “Музея на разбитите сърца”

Вещите, изложени тук, разкриват всички етапи на любовта и раздялата, през които хората преминават. До всеки експонат има писмени обяснения, разказващи за страст, ревност, болка и искрени чувства. Тези спомени са събрани от целия свят и всеки може да остави предмет и разкаже на листче своята история. Това представлява една необичайна форма на терапия за разбитите сърца, тъй като след като напуснат музея, дарителите си тръгват облекчени и навярно вече затворили страница от своя живот. Измежду най-интересните предмети, които можете да видите в музея, са брадва от Берлин, с която са разбити всички мебели в къщата, в която бившитe влюбени живеели: „Колкото повече стаята се изпълваше с разбити мебели, толкова по-добре се чувствах”, пише на бележката до брадвата. Градинското джудже, прелетяло над колата, карана от арогантен и безсърдечен съпруг: “То падна на асфалта и си разби лицето. Това бе един дълъг скок, който ознаменува края на една любов”, пише на бележка от Словения. На популярност се радва една протеза, принадлежала на инвалид от войната в Хърватска, който е имал връзка със социална работничка: “Протезата  издържа по-дълго от нашата любов. Тя беше направена от по-здрав материал”, гласи надписът под нея. В тази необичайна експозиция ще видите ютия, с която е бил изгладен сватбен панталон, огледало, счупено в пристъп на ревност, жартиери, до които стои надпис: “Никога не ги сложих. Връзката ни можеше да трае повече, ако го бях сторила”.

MuseumBro

Единият от експонатите на музея

Самият музей е продукт на една раздяла. Когато скулптурът Дражен Грубишич и филмовият продуцент Олинка Вистица се разделили, те били затруднени с това какво да правят с всичките вещи, които са си разменили по време на четиригодишната си връзка. Не искали да зачеркнат  чувствата си завинаги, а да ги запазят, като изложат тези вещи на показ. Концепцията на авторите на идеята за музея е, че хората преживяват едно своеобразно пречистване, дарявайки предмети, свързани с провалената им връзка. Една ритуална раздяла.

Изложбата определено е и поетична, пречистваща и забавна. Човешки истории, превърнати в изкуство в един универсален музей, защото ние всички сме били със разбити сърца… поне веднъж.

sarditkovci

Leave a comment