Пропътувай мечтите си!

Travel & Tourism

Дворецът Ахилион в Корфу – пристан за тъжната душа на Сиси

Още от XIX век о-в Корфу е сред най-посещаваните гръцки острови. Той е любима дестинация на много творци и кралски особи, между които е и императрица Сиси (1837 – 1898). Нейната история, темперамент и красота вълнуват и до днес, а дворецът в Корфу, който тя строи, е основна забележителност на острова.

Дворецът Ахилион

Дворецът Ахилион

Личността на Сиси, начинът, по който изглежда, бунтарският й нрав и непримиримостта към лишенията, които имеператорската корона й налага, я правят героиня в множество художествени произведения. Тя е родена в Мюнхен, в семейството на херцог Максимилиан Йозеф и принцеса Лудовика Баварска. Баварската принцесата се влюбва от пръв поглед в хабсбургския император Франц Йосиф и въпреки уговорения брак между него и по-голямата й сестра, двамата се женят през 1854 г. За жалост голямата любов, която изпитват помежду си, не успява да накара Сиси да се примири със строгостта на етикета в двора на австрийските монарси. Много бързо тя привлича погледите и критичността на консервативното австрийско обществото. Елизабет предпочита усамотението и пътуването по света, вместо да подкрепя и следва съпруга си. След смъртта на двете си деца София (1857 г.)  и Рудолф (1889 г.), императрицата все по-малко се задържа в пределите на Австро-Унгария и търси спасение в пътешествията.

Сиси - портрет от Франц Ксафер Винтерхалтер, 1864 г.

Сиси – портрет от Франц Ксафер Винтерхалтер, 1864 г.

Сиси посещава Корфу за първи път през 1860 г., когато той е част от английската монархия. Запленена от магията на острова, тя се връща отново тук, след смъртта на сина си Рудолф, в търсене на утеха за скръбта си. Увлечена както никога преди това в Древногръцката митология тя решава да построи своя резиденция, в която да може да се усамотява и открива покой. Кръщава я на любимия си древногръцки герой – най-силния и красив участник в Троянската война Ахил – “Ахилион”, чийто скулптури и картини красят градините и интериора на двореца.

ranen ahil

Дворецът е построен в рамките на две години – от 1890 до 1892 г. по проект на италианския архитект Рафаел Карито в неокласически стил. Градините на двореца са любимо място на императрицата за разходка и съзерцание. Алеите са украсени с мраморните статуи на древногръцки философи и писатели и героите на древногръцката митология – Ахил, Афродита, Артемида, Хермес, Аполон и пр. Скулптурата “Раненият Ахил” е поставена в центъра на красивия парк по изричното настояване на меланхоличната императрица. Дело на немския скулптор Густав Хертер, тя представя последните мигове на омировия герой, пронизан в петата от стрелата на Парис. Редица изследователи са склонни да виждат в желанието на Сиси да постави този мрачен сюжет на централно място в градините, опита й да изрази скръбта си по двете си деца.

Принц Рудолф Австрийски

Принц Рудолф Австрийски

След смъртта на Сиси през 1898 г., “Ахилион” остава пуст до 1907 г., когато е купен от германския кайзер Вилхелм II. Той нарежда тъжната статуя на Ахил да бъде премахната от градините. Днес дворецът на австрийската императрица е собственост на гръцката държава и е част от нейното богато културно-историческо наследство. В подножието му все още е запазена част от малкото пристанище, където е акостирал корабът на Сиси. Тук, сред тайнствата на гръцката митология, нейната душа е намирала покой и утеха.

Leave a comment